Onbekend

Zondag 20 december 2015 zal als gedenkwaardige dag de geschiedenisboeken in gaan bij Smilde ’94.

Op deze gedenkwaardige dag stond de laatste competitiewedstrijd van 2015 op het programma, uit naar ODV (Wijnjewoude).

Met de toch op het laatste moment wel aanwezige Leon Knol (Smilde miste alleen Jeroen Hoogeveen en Herman Koops door schorsingen) reisde Smilde vol vertrouwen richting Wijnjewoude.

In de bespreking werd er vooral extra gewezen op de individuele kwaliteiten van de spits van ODV (Folkert Hoekstra) en werden de laatste puntjes op de i gezet hoe Smilde deze laatste wedstrijd in 2015 in winst wilde proberen om te zetten.

Deel van de bespreking voor niks geweest, want Hoekstra speelde niet mee.

Toch had ODV nog een erg gevaarlijke speler, die speelde aan de rechterkant, in de gelederen die voor veel werk zorgde voor de achterste lijn van Smilde.

Het was ook deze speler die door zijn kwaliteiten (snel met en zonder bal) mede er voor zorgde dat ODV in de 7e minuut op 1-0 kwam.

Vijf minuten later trok Smilde de stand weer gelijk door Martijn Boonstra die vanaf links de bal diagonaal beheerst inschoot.

De eerstvolgende tien minuten ging het spel gelijk op, waarbij Smilde toch de beste mogelijkheden creëerde, maar niet tot scoren kwam.

Daarna gebeurde er in tien minuten van alles!

Het was eerst keeper Tom Blaauw die met rood van het veld moest na een duel om de bal net binnen de 16m. In de ogen van de scheidsrechter was Tom te laat, met grote gevolgen: rode kaart, strafschop en veldspeler (Patrick Speelman in de goal)!

De nieuwe doelman kon niet voorkomen dat ODV op een 2-1 voorsprong kwam.

Net toe Smilde dacht organisatorisch de zaak weer op orde te hebben met een man minder (creëerden ook de beste kansen op dat moment), werd Robert Klok met een directe rode kaart weggestuurd na een pittige overtreding.

Smilde was nu behoorlijk de weg kwijt en het koste moeite om de gemoederen te sussen in en om het veld.

Tot overmaat van ramp moet ook laatste man Yannick Prakken met rood van het veld na zijn tweede gele kaart!!

Met acht tegen elf wist Smilde de rust te halen en werd duidelijk gemaakt dat we hoe dan ook verder moesten spelen en dat Smilde verder geen schade moest op lopen met eventuele staking van de wedstrijd of nog meer kaarten.

In een 1-3-3-1 opstelling de tweede helft begonnen, haast had Smilde niet om zo de schade te beperken.

Er werd heel compact gespeeld rondom de 16m. en deze tactiek werkte en de tegenstander wist hier geen raad mee, ondanks een overtal van drie spelers!!

De betere kansen wist zelfs Smilde met acht man te creëren!

In de 59ste minuut zelfs beloond met een doelpunt door Martijn Boonstra, die een corner van Leon Knol binnen kopte.

ODV raakte nog meer in de war en wist zich geen raad met de manier van spelen van Smilde, die na de 2-2 zoveel adrenaline in het lichaam hadden dat ze met acht man vochten voor elf!

In de 68ste minuut wist Stefan Klok zelfs de 2-3 te scoren, wat ODV nog verder in de problemen bracht en Smilde tot nog grotere hoogte liet stijgen!

Smilde bleef dezelfde manier van spelen hanteren en had opnieuw de beste kansen om de voorsprong nog uit te breiden en ODV probeerde het wel, maar tot een kansen kwam het niet of het waren speldenprikjes uit de tweede lijn die “lange Jan zonder pet” met een hand wist te pareren!!

Smilde wist dan ook relatief eenvoudig (wat heet eenvoudig als je met drie man minder speelt!), mede door het in grote getale aanwezig publiek uit Smilde die de spelers opjutten, de 2-3 over de streep te trekken.

Grote vreugde dan ook na afloop op het veld, in de kleedkamer en later in de kroeg.

Je had er bij moeten zijn om deze wonderbaarlijke wedstrijd en uitslag te willen geloven.

Zoals waarschijnlijke iedere trainer van ieder team in een bespreking zal hebben gezegd:” laatste wedstrijd in 2015 moet je winnen, dan gaan we lekker de winterstop in” was zeker nu voor geheel Smilde van toepassing, hoe lekker is dat: 2-3 winnen, na 2-1 achterstand met drie spelers minder!