Scheidsrechter

Leistra, B.M.

Accommodatie

Onbekend

Gedurende de eerste minuten had Hoogersmilde meer balbezit en moest doelman Rolf bruggink (die de geblesseerde Tom Blaauw verving) al een keer handelend optreden, maar de eerste de beste mooie aanval van Smilde leidde in de 6e minuut tot de 0-1 van Roy Jongsma die met een harde schuiver de doelman van Hoogersmilde kansloos liet.

Hoogersmilde hield het betere spel en in de 11e minuut was het dan ook raak en scoorde Tiemo Stegman de 1-1. De wedstrijd ging daarna wat meer gelijk op al had Smilde ’94 veel moeite met de bepalende driehoek van Hoogersmilde (Tiemo Stegman, Mattieu Bel en Pascal Hatzmann). Het was toch weer Smilde wat opnieuw op voorsprong kwam door opnieuw een goede aanval afrondde en de 1-2 op het scorebord bracht (twee kansen en twee goals!).

Hoogersmilde hervond zich en zorgde voor enige druk op de goal van Smilde en in de 33e minuut leidde dit tot een discutabel moment. Jeroen Hoogeveen werkte  de bal niet resoluut weg en moest dit ten koste van een overtreding corrigeren en tot de verbazing van velen wees de scheidsrechter naar de stip terwijl de overtreding zeker ruim een meter buiten de zestien werd veroorzaakt. Mattieu Bel wist wel raad met dit buitenkansje en scoorde de 2-2.

Nog voor rust laaide de derbysfeer op, het was eerst Patrick Speelman die in de 42e minuut de 2-3 scoorde uit een cornervariatie met de zeer sterk spelende Leon Knol. Niet lang daarna verloor Mattieu Bel zijn zelfbeheersing en werd terecht met een directe rode kaart door de scheidsrechter van het veld gestuurd.

Met veel emoties in en rondom het veld werd de kleedkamer opgezocht en na rust was het Smilde die de man meer situatie moest proberen goed uit te spelen. Dit lukte aanvankelijk nog niet goed, al kwam Smilde ook niet echt in de problemen en kwamen de spelers van Hoogersmilde  in de buurt van de zestien meter dan was doelman Bruggink daar heer en meester.

Smilde bleef rustig en probeerde de vrije man te zoeken en het was duidelijk dat Mattieu Bel  werd gemist en de aanvallen een stuk minder dreigend maakten. In de 57e minuut werd de stand voor Smilde nog gunstiger toen Robert Klok uit een corner de bal hard en laag binnen schoot en de 2-4 liet aantekenen.

Hoogersmilde bleef het wel proberen, maar de hoge ballen waren steeds een prooi voor de verdediging van Smilde of doelman Bruggink zat er wel tussen. In de laatste vijf minuten werd de afstraffing voor Hoogersmilde nog groter toen beide invallers aan Smilde kant ook nog scoorden.

Het was eerst Ingmar Klok die prachtig scoorde in de 87e minuut door uit de draai binnen de zestien de bal over de doelman te schieten en vervolgens Ivo van der Velde die 2 minuten later de 2-6 liet aantekenen door vrij voor de doelman de bal keurig met een strakke schuiver in de hoek te schieten.

Een afgetekende overwinning van Smilde ’94, die optimaal heeft geprofiteerd van de rode kaart aan Hoogersmilde zijde. Smilde staat door de deze overwinning met Jubbega en Mildam op een gedeelde 1e plaats.

Na afloop werd deze overwinning volop gevierd in de kantine van Hoogersmilde. Het mag gezegd worden, dan is alle spanning en irritatie toch ook weer snel vergeten en kan er gezamenlijk een biertje worden gedronken.  Smilde heeft daarna bijna met 50 man gegeten in het plaatselijke wok restaurant in Smilde. Zondag wacht voor Smilde de thuiswedstrijd tegen De Wilper Boys en Hoogersmilde uit naar Gorredijk.