Vertrouwenspersoon
V.V. Smilde’94 wil een veilige voetbalvereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met voetbal en zich thuis voelt binnen de vereniging. Met elkaar doen we er immers alles aan om juist grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, conflicten en ruzie, discriminatie en seksuele intimidatie binnen onze vereniging te voorkomen om zo te zorgen voor een prettig en veilig sportklimaat.
Maar stel nu dat…
De praktijk binnen diverse sportverenigingen heeft uitgewezen dat er momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag niet kon worden voorkomen.
Binnen v.v. Smilde’94 willen wij dit graag voor zijn. Dat is dan ook één van de redenen waarom binnen v.v. Smilde’94 vertrouwenspersonen willen aanstellen. Zij willen fungeren als een centraal aanspreekpunt om zo met elkaar te zorgen dat de wijze waarop we binnen de club met elkaar omgaan respectvol en veilig is.
Voorkomen is beter dan genezen
Bij de vertrouwenspersonen kun je terecht met vragen die je niet gemakkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor alle leden, vrijwilligers en ouders van minderjarige leden.
Daarbij: snel melden, erover praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie, maakt dat deze niet verergert en dat herhaling zo voorkomen wordt.
Waarvoor kun je terecht bij de vertrouwenspersoon?
Als je vragen hebt over of te maken hebt met:
- Pesten en gepest worden
- Wanneer je het gevoel hebt dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort.
- Bij grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop jij benaderd of aangeraakt wordt door een teamlid, begeleider of trainer en dit als onprettig ervaart
- Als je het vermoeden hebt dat iemand in jou directe omgeving te maken heeft met ongewenst gedrag.
- Wanneer het team twijfels heeft over het gedrag van de trainer en/of coach. Bijvoorbeeld wel of niet in de kleedkamer zijn als het team onder de douche staat.
Wat doet de vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal. Wat je vertelt blijft vertrouwelijk. Samen wordt gekeken naar mogelijke oplossingen en vervolgstappen. Welke stappen dit zijn hangt af van de ernst van de melding. Er wordt door de vertrouwenspersoon geen vervolgstap gedaan zonder dat jij hiervoor toestemming hebt gegeven. Met andere woorden, jij hebt de regie zelf in handen. Doel is om het ongewenste gedrag te stoppen. Een vertrouwenspersoon is onafhankelijk en zal nooit een onderdeel uitmaken van een zaak.
Alleen wanner er sprake is van een strafbaar feit, wordt de vertrouwelijkheid verbroken. Het is nl. verplicht om strafbare feiten te melden bij de politie. Ook wordt het bestuur dan hierover geïnformeerd.
Een vertrouwenspersoon geeft voorlichting over voorkomen van ongewenst gedrag aan bestuur, leden en vrijwilligers .
Als derde kan de vertrouwenspersoon het bestuur adviseren over te nemen maatregelen als het over ongewenst gedrag gaat.
Eenmaal per jaar zal de vertrouwenspersoon verslag uitbrengen aan het bestuur. Er wordt dan kort weergegeven hoeveel meldingen zijn ontvangen en of deze zijn opgelost. Er wordt nooit over personen of de inhoud gerapporteerd.
Hoe kom ik in contact met de vertrouwenspersoon?
Je kunt de vertrouwenspersoon bellen of mailen. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met jou opgenomen.
V.v. Smilde ’94 heeft twee vertrouwenspersonen:
Erna van Aken André Feijen
vanaken@ziggo.nl a-feijen@outlook.com
06-55941058 06-46854370